Notes de premsa Notes de premsa

Tudi Torró promet el càrrec d'acadèmica en el Palau de la Generalitat

València, 17 de gener del 2020

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat hui en la presa de possessió de Tudi Torró, com a membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, acte que s’ha celebrat en el Palau de la Generalitat, que el seu nomenament és “una garantia d’èxit per a l’AVL” i també pel futur de la llengua “per ser una clara defensora del valencià”.

 

+INFO

L'AVL reivindica la figura universal de sant Vicent Ferrer amb un congrés internacional a València

València, 1º6 d'octubre del 2019

 

‘Este congrés internacional demostra la dimensió universal de Vicent Ferrer, que sis segles després de la seua mort l’obra i la imatge del sant valencià ha sobreviscut al pas del temps’. Amb estes paraules el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, justificava la importància de la fita vicentina en l’acte d’inauguració celebrat hui en la capella del Sant Calze de la catedral de València.

 

+INFO

Gabriela Bravo informa l'AVL sobre la regulació del requisit lingüístic en la funció pública

València, 15 de juliol del 2019

 

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha informat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua sobre el projecte de la futura Llei de la Funció Pública que prepara el seu departament, sobretot pel que fa a la inclusió del requisit lingüístic per a l’accés a l’Administració pública valenciana, una condició que la institució normativa considera bàsica, tal com ja va aprovar el Ple el mes de gener del 2017.

 

+INFO

L'AVL i l'Institut Llull inauguren a València un curs de llengua i cultura valenciana per a estrangers

València, 8 de juliol del 2019

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha iniciat hui, a València, la cinquena edició de l’Estada Lingüística d’Estiu per a estudiants dels lectorats finançats per la Generalitat Valenciana i l'Institut Ramon Llull en universitats europees i americanes, curs que té com a objectiu aprofundir en un major coneixement de la llengua, la cultura, les tradicions, el patrimoni i el territori valencià

 

+INFO

S'ha mort l'acadèmica Carme Miquel

18 de juny del 2018

La mestra, escriptora, activista cultural i acadèmica Carme Miquel Diego (La Nucia, 1944) ens ha deixat hui després de patir una llarga i greu malaltia. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua mostra el seu condol pel traspàs de la persona que va dedicar gran part de la seua trajectòria professional a l’ensenyança i la promoció del valencià. L’any 2016 va ser elegida membre de l’AVL, càrrec que ha mantingut fins a la seua mort. En l’actualitat formava part de les seccions de Foment de l’Ús del Valencià, Terminologia i Assessorament Lingüístic, i Publicacions i Comunicació. Juntament amb la resta d’acadèmiques, Carme Miquel s’havia incorporat a la Comissió de l’Escriptora de l’Any 2020, que estarà dedicat a Carmelina Sánchez Cutillas.

+INFO

L’AVL presenta en un llibre les notes autògrafes de sor Isabel de Villena escrites en el monestir de la Trinitat

València, 3 de juny del 2019

 

L’’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha presentat en el monestir de la Santíssima Trinitat, a València, el llibre ‘Aquestes són les obres que yo, sor Isabel de Billena, é fetes en aquest monestir’, que presenta en reproducció fotogràfica i en forma de transcripció el conjunt de les notes autògrafes conegudes de sor Isabel de Villena.

 

+INFO

L’AVL concedix la màxima distinció acadèmica a Ramon Lapiedra i Rosa Serrano

València, 29 de març del 2019

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha aprovat hui, per unanimitat dels seus membres, la concessió de la Medalla d’Honor, la màxima distinció de la institució normativa, a l’exrector de la Universitat de València Ramon Lapiedra Civera (Almenara, 1940) i a l’escriptora i editora Rosa Serrano Llàcer (Paiporta, 1945) per la seua exemplar dedicació i contribució a la difusió de la cultura i la llengua dels valencians.

 

+INFO

"Sant Vicent Ferrer, valencià universal", última obra en còmic de l'AVL

Sant Antoni de Benaixeve, 27 de març del 2019

 

Un centenar d’alumnes del Col·legi Imperial de Xiquets Òrfens Sant Vicent Ferrer, a Sant Antoni de Benaixeve, han assistit a la presentació del còmic “Sant Vicent Ferrer, un valencià universal”, editat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per a commemorar el sis-cents aniversari de la mort del sant (València 1350 - Vannes 1419) com a Escriptor de l’Any 2019.

 

+INFO

"Sant Vicent Ferrer, valencià universal", última obra en còmic de l'AVL

Sant Antoni de Benaixeve, 27 de març del 2019

 

Un centenar d’alumnes del Col·legi Imperial de Xiquets Òrfens Sant Vicent Ferrer, a Sant Antoni de Benaixeve, han assistit a la presentació del còmic “Sant Vicent Ferrer, un valencià universal”, editat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per a commemorar el sis-cents aniversari de la mort del sant (València 1350 - Vannes 1419) com a Escriptor de l’Any 2019.

 

+INFO

L'AVL inicia una ruta per les principals poblacions vicentines

22 de març del 2019

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua inicia demà dissabte al Villar unes jornades vicentines, que pretenen ser una ruta per les principals poblacions valencianes vinculades a Vicent Ferrer, el predicador general de l’orde dels dominics i el nostre sant valencià més universal.

 

+INFO

L'AVL presenta el còmic de les falles en l'Ajuntament de València

4 de març del 2019

 

Joan Ribó, alcalde de València, i Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, acompanyats de la fallera major infantil, Sara Larrazábal, i del president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, han presentat hui en l’Ajuntament el còmic dedicat al món de les falles, editat per l’AVL amb textos de l’escriptora Teresa Broseta i dibuixos de Jesús Huguet.

 

+INFO

L'AVL ha aprovat per unanimitat el topònim Castelló de la Plana com a forma única oficial

València, 1 de febrer del 2019

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en el Ple celebrat hui en la seu del monestir de Sant Miquel dels Reis, a petició de la Direcció General d’Administració Local, ha aprovat per unanimitat l’informe que la Secció d’Onomàstica ha elaborat sobre l’adaptació de la forma única oficial en valencià del topònim de la ciutat de Castelló de la Plana, expedient iniciat a partir d’un acord de l’equip de govern municipal.

 

+INFO

L'AVL presenta els actes de l'Escriptor de l'Any dedicats a sant Vicent Ferrer

València, 23 de gener

 

“Vicent Ferrer va ser més que un sant. Més enllà dels aspectes més populars i tradicionals, cal considerar-lo com un gran intel·lectual, un extraordinari predicador i un home compromés en les grans qüestions del seu temps”. D’esta forma ha definit Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el sant valencià més universal, en la presentació dels actes acadèmics de l’Escriptor de l’Any.

 

+INFO

'El valencià, sempre amb tu', eslògan de la campanya de promoció del diccionari de l'AVL

 

‘El valencià, sempre amb tu’ és l’eslògan de l’espot de promoció del Diccionari normatiu valencià (DNV), que, a partir de dilluns, s’emetrà a través d’À Punt Mèdia. És la primera vegada que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua inicia una campanya de divulgació de l’obra acadèmica i normativa més emblemàtica, un diccionari que en l’edició digital ha rebut més de trenta-cinc milions de consultes des de la seua publicació, en febrer del 2014.

 

+INFO

El TERMCAT incorpora en la seua base de consulta el Vocabulari de la música de l'AVL

València, 21 de desembre del 2018

 

Els 2.144 termes arreplegats en el Vocabulari de la música, editat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, han sigut incorporats pel Centre de Terminologia Catalana (TERMCAT) en el seu servici de consultes amb un marcatge que explicita la font de procedència i que, a més, inclou el logotip de la institució normativa valenciana.

 

+INFO

Aniversari de la Lleu d'Ús i Ensenyament del Valencià

València , 23 de novembre 2018

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb motiu de l’efemèride que representa el 23 de novembre de 1983, en què les Corts Valencianes, reunides a la ciutat d’Alacant, van promulgar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), s’adreça a la ciutadania per a fer memòria del que representa esta llei per a tots els valencians.

+INFO

L'AVL falla els premis del Concurs Escolar d'Escriptura en Valencià

19 de novembre del 2018

El jurat del Concurs Escolar d'Escriptura en Valencià, format pels membres de l'AVL Ramon Ferrer, Verònica Cantó, Carme Miquel i Ramon Vila, i el cap de premsa Joan Asensi, ha triat les redaccions guanyadores de la segona edició, si bé l'orde dels premiats es donarà a conéixer en el transcurs de l'acte de lliurament que tindrà lloc el dissabte 24 de novembre, a les 12 hores, en el monestir de Sant Miquel dels Reis.

 

+INFO

L'AVL entrega la Medalla de la institució al filòleg Joseph Gulsoy i al sociòleg Rafael Ninyoles coincidint amb la inauguració del curs acadèmic

16 de novembre del 2018

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha celebrat hui la inauguració del curs 2018-2019 en la seu del monestir de Sant Miquel dels Reis, un acte acadèmic en el qual, a més de repassar l’activitat de la institució, s’ha observat amb preocupació la situació actual de les llengües territorials cooficials com el valencià. En el mateix acte, s’ha entregat la Medalla de l’AVL al lingüista canadenc Joseph Gulsoy i al sociòleg valencià Rafael Ninyoles, dos personalitats de primer nivell que conflueixen en la passió i l’estima per la nostra llengua.

 

+INFO

L'AVL presenta a Cocentaina el còmic de 'La Fira de Tots Sants'

Cocentaina, 30 d'octubre del 2018

 

Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i l’alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, han presentat esta vesprada el còmic ‘La Fira de Tots Sants de Cocentaina’, editat per la institució normativa, en el qual diferents personatges, amb il·lustracions del dibuixant Jesús Huget i amb textos de Pablo León, relaten els sis segles d’història d’esta fira, privilegi concedit pel rei Pere IV l’any 1346.

+INFO

Elx tanca l'Any dels Misteris Assumpcionistes Valencians amb un Ple de l'AVL

Elx, 26 d'octubre del 2018

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha celebrat hui una sessió plenària en la sala del Consell de l’Ajuntament d’Elx per a posar punt final a la programació institucional de l’Any dels Misteris Assumpcionistes d’Elx, València i Castelló, que ha tingut la capital il·licitana com a eix central dels principals actes commemoratius. El Ple ha comptat amb la presència de l’alcalde, Carlos González, que ha felicitat l’AVL per projectar Elx i la Festa per tot el territori valencià.

 

+INFO

S'estan mostrant 1 - 20 de 125 resultats.