Notes de premsa Notes de premsa

L'AVL i els ajuntaments de Vila-real i Alzira organitzen una Jornada sobre Jaume I i el seu temps

24 de gener del 2017

Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha anunciat hui a Vila-real la celebració el pròxim 17 de febrer d’una jornada científica dedicada a difondre la figura i l’època del monarca fundador del Regne de València. L’anunci, que ha tingut lloc en l’antic Hostal del Rei, edifici que ara desitja recuperar la corporació municipal, ha coincidint amb la firma d’un acord entre els alcaldes dels ajuntament de Vila-real i Alzira, i la institució normativa del valencià per a compartir la seu d’esta jornada centrada en l’estudi de l’obra del rei Jaume I.

 

+INFO

L'AVL lliurarà este diumenge els premis del I Concurs d'Escriptura en valencià per a alumnes d'ESO

València, 20 de novembre del 2017

 

Judit Villanueva Ferrer, de l'Àgora Lledó Internacional School, de Castelló; Marina Ferrer Pérez, del Col·legi Nostra Senyora del Carme, d'Oriola, i Marc Forcadell Mascaròs, de l'IES la Vall de Segó, de Benifairó de les Valls, són els alumnes finalistes del I Concurs Escolar d'Escriptura en Valencià, convocat per primera vegada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua amb col·laboració d'Àmbit Cultural de El Corte Inglés, Caixa Popular i Bioparc València.

 

+INFO

Maribel Guardiola ja és membre de l'AVL

18 d'octubre del 2017 València

 

 

 

Maria Isabel Guardiola Savall (Bolulla, 1973), professora de la Universitat d'Alacant, ha pres este migdia possessió del càrrec de membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en el Palau de la Generalitat. El president Ximo Puig ha valorat el treball de la institució i l'esforç per normalitzar la llengua i, al mateix temps, ha animat la nova acadèmica a treballar amb rigor i entusiasme per dignificar el valencià.

 

+INFO

L'AVL presenta el Vocabulari de l'alimentació a l'Ajuntament de València

16 d'octubre 2017 València

Joan Ribó, alcalde de València, i Ramon Ferrer, president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, han presentat este matí en l'Ajuntament 'Amb molt de gust', el vocabulari visual de l'alimentació, editat per la institució normativa amb motiu de l'elecció de València com a capital mundial de l'alimentació sostenible 2017.

+INFO

Maribel Guardiola Savall, elegida membre de l'AVL

València, 21 de juliol del 2017

El Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha elegit hui per majoria absoluta dels seus membres Maria Isabel Guardiola Savall, professora de la Universitat d’Alacant, nova acadèmica de la institució normativa, per a ocupar la plaça vacant des del traspàs de Josep Lluís Doménech en setembre del 2016.

+INFO

L’AVL firma un conveni amb l’Institut Cartogràfic per a jerarquitzar la toponímia valenciana

València, 11 de juliol del 2017

El president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, ha firmat este matí amb la titular de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, un conveni per a la jerarquització per escales dels topònims continguts en el Nomenclàtor Toponímic Valencià, a través de l’Institut Cartogràfic Valencià.

+INFO

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Institut Ramon Llull amplien la col•laboració amb un curs d’estiu de llengua i cultura a València

València, 10 de juliol del 2017

El vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Rafael Ramos, i el director de l’àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, Josep-Anton Fernàndez, han inaugurat este matí en el Col·legi Major Rector Peset la tercera edició de ‘l’Estada lingüística d’estiu’ a València, destinada als alumnes dels lectorats de llengua i cultura valenciana, cofinançats per la Generalitat Valenciana, i als lectorats de l’IRL en universitat europees.

+INFO

L’AVL i l’Institut Ramon Llull impulsen el curs d’estiu sobre llengua i cultura a València

València, 6 de juliol

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per tercer any consecutiu, organitza l’anomenada ‘Estada lingüística d’estiu’ a València, dirigida a alumnes dels lectorats de llengua i cultura valenciana, cofinançats per la Generalitat, en les universitats d’Amiens, Cambridge i Torí, si bé esta edició s’amplia a altres universitats europees i espanyoles.

+INFO

L’AVL defensa el Decret de Plurilingüisme

València, 26 de maig del 2017

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que hui ha celebrat sessió plenària, considera que la convivència social, la supervivència del valencià i el dret dels valencians a l’ús normal de la seua llengua exigixen, sense cap dubte, que s’acomplisca plenament l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, i que al final del sistema educatiu tots els alumnes tinguen un coneixement igual del valencià i del castellà.

 

+INFO

L'AVL destaca la figura de Fuster com a assagista en la Universitat de València

12 de maig del 2017

La transcendència i la importància de l’assaig en l’obra de Joan Fuster ha quedat de manifest en la VI Jornada sobre Escriptors Valencians, dedicada enguany a este gènere literari i en homenatge a la figura del gran suecà, coincidint amb el vint-i-cinc aniversari del seu traspàs.

+INFO

L'AVL analitza a Barcelona l'acord de col·laboració amb el TERMCAT

9 de maig del 2017

Després de la primera trobada celebrada en el monestir de Sant Miquel dels Reis ara fa un any, hui ha tingut lloc en la seu del TERMCAT, a Barcelona, una reunió de seguiment de l’acord de col·laboració entre el Centre de Terminologia i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) firmat el 5 de maig del 2016.
 

+INFO

L’AVL recomana en la nova televisió un valencià pròxim per a guanyar la credibilitat dels usuaris

València, 28 d'abril del 2017

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua fa una aposta per utilitzar un valencià acostat a l’usuari de la llengua per tal de captar l’atenció dels futurs espectadors, seguint un model lingüístic basat en la normativa integradora de l’AVL, segons s’arreplega en un informe presentat hui per l’acadèmic Josep Palomero, com a representant de la institució en la Comissió per a l’Assessorament Lingüístic al Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació.

+INFO

L’AVL destinarà enguany 30.000 euros a la promoció del valencià en mitjans de comunicació locals i publicacions especialitzades

València, 6 de març del 2017

Prop de sis-cents mil euros ha destinat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua al foment del valencià en els mitjans de comunicació d’àmbit local o comarcal, emissores de ràdio i publicacions especialitzats des de l’any 2005, en què va començar la convocatòria anual d’estes subvencions. Amb esta finalitat, la institució, tal com ha aprovat el Ple, destinarà enguany trenta mil euros.

 

+INFO

L’AVL expressa la seua disposició a col·laborar amb la nova RTVV

València, 3 de març del 2017

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha aprovat hui una nova declaració institucional sobre la necessitat urgent d’un servici de ràdio i televisió públiques i de qualitat, alhora que oferix el seu assessorament per al model de llengua més adequat, després que ahir Les Corts ratificaren el nomenament de la periodista valenciana Empar Marco com a directora general de la futura RTVV.

+INFO

Curial e Güelfa

València, 28 de febrer del 2017

 ENYEGO D’ÀVALOS, AUTOR DE CURIAL E GÜELFA?

Abel Soler

Universitat de València

«...placidas excipit Aenicus / Musas hospitio libens. Et Phoebo... Davalus hospite / laetatur studium...»Francesco

+INFO

Ramon Ferrer apel•la a la unitat i al diàleg en la presa de possessió com a president de l’AVL

València, 20 de febrer

“L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha de mantindre la seua independència al marge de les interferències, preferències o conviccions polítiques, i esta independència l’ha de guiar pel camí del rigor filològic i acadèmic” ha pronunciat esta vesprada Ramon Ferrer, reelegit president de la institució normativa, en l’acte de la presa de possessió que ha tingut lloc en el Palau de la Generalitat, presidida per Ximo Puig.

+INFO

Ramon Ferrer ix elegit president de l'AVL

València, 3 de febrer del 2017

Ramon Ferrer continuarà cinc anys més al capdavant de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en obtindre la majoria absoluta dels vots dels acadèmics en el Ple celebrat este matí en el monestir de Sant Miquel dels Reis. L’altre candidat i fins ara vicepresident, Josep Palomero, ha rebut set volts i dos acadèmics més han votat en blanc. La resta de la Junta de Govern ha quedat formada per Joan Rafael Ramos (vicepresident), Verònica Cantó (secretària) i Immaculada Cerdà i Honorat Ros (vocals).

+INFO

Eleccions. Ferrer i Palomero opten a presidir l'AVL

València, 1 de febrer del 2017

Com ja va ocórrer el passat mes de desembre, Ramon Ferrer, president en funcions de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i el vicepresident, Josep Palomero, tornaran a disputar-se la Presidència de la institució normativa en el Ple convocat per a divendres pròxim, 3 de febrer, després que en aquella primera sessió cap dels candidats obtinguera la majoria absoluta en les tres votacions realitzades.

+INFO

L'art i la dona en l'obra de Llull centrarà la conferència de la professora Maribel Ripoll en La Nau

València, 20 de gener del 2017

La professora de la Universitat de les Illes Balears Maribel Ripoll, comissionada pel Govern balear per a la commemoració de l’Any Llull, participarà el pròxim dilluns, dia 23 de gener, a les 19 hores, en el Centre Cultural La Nau, dins de l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives amb una conferència sobre ‘El paper de la dona en la transmissió de l’Art de Ramon Llull’. La conferenciant serà presentada per la secretària de l'AVL, Verònica Cantó.

+INFO

Declaració sobre la competència lingüística del personal de l'Administració valenciana

València, 18 de gener del 2017

Declaració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua sobre la competència lingüística del personal de les administracions valencianes com a garantia dels drets lingüístics dels valencians

La Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’Ús i Ensenyament del Valencià, té com un dels objectius específics «fer efectiu els drets de tots els ciutadans a conéixer i usar el valencià» (article 1.2.a) i establix que «al territori de la Comunitat Valenciana, tots els ciutadans tenen el dret a adreçar-se i relacionar-se amb la Generalitat, [...] amb els ens locals i altres de caràcter públic en valencià» (article10). En tot cas, cal garantir que, en les actuacions administratives iniciades a instància de part i els expedients iniciats d’ofici, «les comunicacions i altres actuacions es faran en la llengua indicada pels interessats» (article 11). Per a fer-ho possible, «l’Administració adoptarà les mesures que calguen per impedir la discriminació de ciutadans o activitats pel fet d’usar qualsevol de les dues llengües oficials, així com per garantir l’ús normal, la promoció i el coneixement del valencià» (article 6).

+INFO

S'estan mostrant 41 - 60 de 124 resultats.