CASTELLANO | ENGLISH

“Sant Vicent Ferrer, valencià universal”, última obra en còmic de l’AVL

Un centenar d’alumnes del Col·legi Imperial de Xiquets Òrfens Sant Vicent Ferrer, a Sant Antoni de Benaixeve, han assistit a la presentació del còmic “Sant Vicent Ferrer, un valencià universal”, editat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per a commemorar el sis-cents aniversari de la mort del sant (València 1350 – Vannes 1419) com a Escriptor de l’Any 2019.

 

 

El còmic forma part de les activitats programades per l’AVL per a recordar la figura del predicador de l’orde dels dominics. La publicació, amb guió de l’acadèmic Honorat Ros, president de la Comissió de l’Escriptor de l’Any Vicent Ferrer, i dibuixos de José Fonollosa, recull en vint-i-quatre pàgines els aspectes més destacats de la vida i l’obra del sant valencià, personatge clau en les crisis eclesiàstiques i polítiques del seu temps.

Precisament, el Col·legi Imperial de Xiquets Òrfens, on hui s’ha presentat el còmic, va ser fundat per Vicent Ferrer a València l’any 1410. Sis segles després, este centre educatiu, que enguany aspira a rebre el Premi Princesa d’Astúries de la Concòrdia, continua atenen els joves més necessitats, ara en un nou edifici situat en el municipi de Sant Antoni de Benaixeve, com ha explicat el director del col·legi, José Ignacio Llópez.

En l’acte de presentació, que ha comptat amb l’assistència Ramon Ferrer, president de l’AVL, s’han subratllat els coneixements i la humanitat d’un sant que va compaginar la condició de mestre amb la de predicador infatigable per terres valencianes, aragoneses i catalanes, però també per la resta de la península Ibèrica i per bona part d’Europa al llarg de la seua vida com es posa en relleu en la nova publicació.

Els sermons de sant Vicent Ferrer formen part de l’imaginari col·lectiu de la seua obra religiosa. “Sempre predicava en valencià, amb proximitat i claredat, utilitzant comparacions i metàfores que tots els seus seguidors entenien per la personal forma de comunicar-se, foren il·lustres nobles o, com en la majoria dels casos, humils llauradors”, com es destaca en les pàgines del còmic.

La direcció del Col·legi Imperial de Xiquets Òrfens de Sant Vicent ha agraït a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua el fet de presentar el còmic en el centre i sobretot de dedicar la programació de l’Escriptor de l’Any 2019 al sant valencià. Finalment, l’alumnat ha rebut un exemplar del còmic de Vicent Ferrer, el sant que moria lluny de València el 5 d’abril del 1419.