CASTELLANO | ENGLISH

El programa ‘Acosta’t a l’AVL’ complix una dècada

Un total de 2.327 alumnes valencians han participat durant el curs 2022-2023 en el programa «Acosta’t a l’AVL», l’objectiu del qual és aproximar la institució a la societat valenciana en general, i en particular als escolars i estudiants. Des d’octubre del 2022 i fins al mes de juny d’enguany, alumnat de l’ESO, de Batxillerat, de les escoles d’adults, de la Universitat de València i la Universitat d’Alacant ha pogut conéixer de primera mà el funcionament de la institució i visitar el monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de l’Acadèmia.
Estudiants dels municipis de Llombai, Benissa, Borriana, el Port de Sagunt, Mislata, Castelló de la Plana, l’Eliana, Picassent, Xèrica, Viver, Carcaixent, Aldaia, Gandia, Alacant, València, Altea, Callosa d’en Sarrià, Paterna i Sant Fulgenci han fruït d’esta activitat que es va posar en marxa el 2013 i que sols es va interrompre durant els mesos de confinament a causa de la pandèmia per la COVID-19.
Una dècada després, «Acosta’t a l’AVL» es mostra com una de les propostes de la institució, adreçades als escolars, amb més demanda i reconeixement social. «La invitació que partix de l’AVL cap als centres és ben rebuda perquè veuen la voluntat d’aproximació de l’ens normatiu cap al món educatiu, cap a la població en general. No és una institució distant i tancada a la societat, sinó que s’oferix a ser coneguda, a compartir la seua funció i el seu treball amb tots», expressa l’excadèmica Marisol González, impulsora del programa i encarregada de conduir les primeres visites en 2013.
La presidenta de l’Acadèmia, Verònica Cantó, valora l’acollida per part de la comunitat educativa d’un programa que mostra la vocació de servici públic de la institució normativa del valencià. «Resulta molt satisfactori comprovar que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua està present en els centres educatius, que ens coneixen i, sobretot, que reconeixen el treball que desenvolupa l’AVL i que va molt més enllà de la normativització del valencià i de vetlar pel seu ús normal», indica Cantó. «Saben que existix la institució perquè han utilitzat el diccionari i alguns lèxics, però amb la visita descobrixen que l’AVL fa moltes coses més», destaca Fernando López, un dels guies que habitualment acompanya l’alumnat. De fet, en són molts els centres que repetixen any rere any la visita. A més, s’han pogut constatar alguns casos en què els jóvens han tornat a participar en el programa, però ara com a professors.

Interés dels migrants pel valencià
L’activitat manté pràcticament l’estructura dels primers anys en què el grup d’alumnes, guiat per un dels acadèmics, acudien a les dependències de l’AVL, passaven per l’espai de la Unitat de Recursos Lingüisticotècnics, on podien observar el treball dels tècnics de l’Acadèmia. Després es reunien en la sala de juntes i se’ls contava qui eren els acadèmics, com funcionava l’AVL, quin era el treball dels tècnics i se’ls feia una breu explicació sobre algun tema lingüístic actual: últimes incorporacions en el DNV, alguna qüestió de gramàtica, referències al parlar propi de la zona de la qual procedia l’alumnat, etc.
En una segona etapa, la visita del programa «Acosta’t a l’AVL» va ser assumida pel personal que realitzava el recorregut pel monestir i, de pas que ensenyaven l’AVL als estudiants, els mostraven i explicaven la història de l’edifici. Així mateix, es va incorporar un taller didàctic, que és una de les propostes que més els atrau. «Mostren molta curiositat per tot el que fa l’Acadèmia, però destacaria dos qüestions: l’interés de les persones migrants pel valencià que estudien en les escoles d’adults i la fascinació que desperten els temes d’onomàstica i toponímia», detalla Fernando López.
Per a concertar la visita del programa «Acosta’t a l’AVL», cal adreçar-se a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua a través del seu web, entrar en l’apartat de la campanya i omplir la fitxa que trobareu en l’enllaç següent: https://www.avl.gva.es/web/comunicacio/fitxa-acostat-a-lavl