CASTELLANO | ENGLISH

L’AVL destaca la figura de Fuster com a assagista en la Universitat de València

La transcendència i la importància de l’assaig en l’obra de Joan Fuster ha quedat de manifest en la VI Jornada sobre Escriptors Valencians, dedicada enguany a este gènere literari i en homenatge a la figura del gran suecà, coincidint amb el vint-i-cinc aniversari del seu traspàs.

La transcendència i la importància de l’assaig en l’obra de Joan Fuster ha quedat de manifest en la VI Jornada sobre Escriptors Valencians, dedicada enguany a este gènere literari i en homenatge a la figura del gran suecà, coincidint amb el vint-i-cinc aniversari del seu traspàs.

La Jornada ha estat inaugurada pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i pel president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, que han destacat en les respectives intervencions la dedicació i la talla docent, científica, literària i intel·lectual de Fuster.

En paraules del president de l’AVL, institució organitzadora de la trobada en col·laboració amb la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, on s’ha celebrat la sessió, “Fuster fou un assagista singular, que va situar l’assaig en un nivell d’excel·lència”.

La Jornada, coordinada pels acadèmics Josep Palomero i Lluís Meseguer, membres de la Secció de Foment de l’AVL, ha reunit reconeguts especialistes de l’obra de Fuster, els quals han analitzat i reflexionat sobre la incidència del seu treball a través d’este gènere.

El professor Vicent Salvador, de la Universitat Jaume I, s’ha referit a Fuster com a “pare de l’assaig” valencià, i ha descrit en la seua ponència les diferents modalitats d’este estil literari: l’estudi acadèmic, la literatura de la memòria i l’assaig seriat, com a compilació dels articles d’opinió.

Ferran Archilés, professor de la Universitat de València, ha definit la qüestió nacional en Fuster com “el fil conductor de l’obra assagística, encara que ocupa una part reduïda de la producció”, per a ressaltar, tot seguit, el factor de compromís social i polític, propi dels intel·lectuals.

Per la seua part, Martí Domínguez, professor de la Universitat de València i director de la revista científica Mètode, ha reivindicat el valor de la ciència en l’assaig per a criticar la divulgació científica sense força literària. El que caracteritzava Fuster, ha dit Domínguez, era la seua força d’estil.

Enric Balaguer, de la Universitat d’Alacant, ha valorat la varietat de formes dins del gènere, la quantitat d’escriptors i sobretot la importància de l’assaig en l’obra d’autors i intel·lectuals valencians com a Joan Francesc Mira, Enric Soria, Vicent Alonso, Joan Garí o Guillem Calaforra.

La Jornada s’ha tancat amb una taula redona en la qual han participat els directors de quatre de les revistes d’assaig, com ara AfersL’EspillMètode Saó, per a analitzar el present i el futur d’estes publicacions. Finalment, el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, ha clausurat l’acte acadèmic.