València, 27 de juny de 2022

La trobada, dirigida als tècnics de les agències AVIVA, se celebrarà el 30 de juny en Sant Miquel dels Reis i comptarà amb la participació de la codirectora del Congrés Comunica2, Rebeca Díez, i de la rapera Tesa

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua organitza la III Jornada de Servicis Lingüístics, que tindrà lloc el pròxim 30 de juny en el monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de la institució estatutària. En esta edició, l’Acadèmia vol posar l’accent en l’ús del valencià que fan els nous mitjans digitals i les xarxes socials. És per això que la primera part d’esta jornada formativa, dirigida principalment als tècnics i les tècniques de les agències AVIVA de promoció del valencià, tindrà un vessant pràctic.

Així, la periodista Rebeca Díez, codirectora del Congrés Comunica2 de la Universitat Politècnica de València (UPV) i professora de Comunicació Audiovisual en el Campus de Gandia de la UPV, serà l’encarregada d’exposar les últimes tendències pel que fa a la comunicació a través de les xarxes socials. “L’objectiu no és fer una classe magistral, sinó veure què estem fent cadascú en les nostres xarxes i com podem millorar la comunicació amb la comunitat a què ens adrecem”, explica Díez. En esta línia, considera fonamental fixar-se uns objectius senzills i tractar de ser pròxims en la interrelació amb els altres. “Quant a les xarxes, ho dic sempre: estem en una plaça pública i hem d’imaginar-nos que estem envoltats de gent coneguda i d’amics i, per tant, hem de parlar com si ens adreçarem a ells i no a persones estranyes”, recomana la periodista.
Pel que fa a l’ús del valencià a les xarxes, Díez assegura que estem molt lluny del que seria desitjable. “No és fàcil que la gent i, sobretot, les noves generacions aposten pel valencià en les seues comunicacions a través de les xarxes”, expressa. Tot i això, insistix que cal fer un esforç per part de la ciutadania i de les institucions “per utilitzar el valencià cada dia en els seus canals i en les intervencions dels seus representants”.

Les xifres dels que s’han inscrit en la jornada mostren l’interés i la importància que té esta acció formativa: més de seixanta persones podran actualitzar continguts relacionats amb el valencià i les TIC. “L’Acadèmia considera que el treball dels tècnics lingüístics municipals és d’una importància vital, atesa la proximitat a la ciutadania de l’Administració local. Calia propiciar un espai de trobada entre els tècnics de la xarxa Aviva, tan necessari després de l’obligat aïllament ocasionat per la covid-19”, expressa la secretària de l’AVL, Immaculada Cerdà. 

Novetats de la institució
En la segona part de la jornada, el vicepresident de l’AVL, Joan Rafael Ramos, i el cap de la Unitat de Recursos Lingüísticotècnics, Josep Lacreu, presentaran les novetats quant als recursos lingüístics creats per l’AVL: el Diccionari Normatiu, el Porterval, el Cival i el Gramàtic-On. 

Així mateix, Immaculada Cerdà i la tècnica d’Onomàstica, Maite Mollà, parlaran de les actualitzacions del corpus toponímic a través del visor de l’Institut Cartogràfic Valencià, que recull la toponímia oficial de l’Acadèmia. I abans de donar pas al debat i a les conclusions de la jornada, Ramon Ferrer i Josep Palomero, membres de la Comissió Escriptor de l’Any, Joan Fuster, exposaran les activitats organitzades per la institució per a recordar la figura i el llegat de l’assagista de Sueca. 

La jornada continuarà a la vesprada amb una visita guiada al monestir de Sant Miquel dels Reis i un taller de promoció de l’ús del valencià amb el rap com a estratègia, gràcies a la intervenció de Tesa, l’artista d’Almussafes i una de les màximes exponents de la música urbana que es fa a la Comunitat Valenciana. També es podran conéixer les exposicions itinerants “Teixim llaços des del sud del sud”, dedicada a la valencianitat de les terres més meridionals del territori, i “Joan Fuster, una vida il·lustrada”, inclosa en els actes de l’Escriptor de l’Any 2022.