CASTELLANO | ENGLISH

La presidenta de l’AVL assistix a la conferència ‘Joan Fuster, arquitecte d’una cultura’

Barcelona, 8 de juny de 2022

La xarrada, que té lloc a l’Ateneu Barcelonès, forma part del cicle ‘Converses amb Joan Fuster’ organitzat en col·laboració amb el Pen català

La presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, assistix esta vesprada a la conferència “Joan Fuster, arquitecte d’una cultura”. En la xarrada, que forma part del cicle “Converses amb Joan Fuster” organitzat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en col·laboració amb el Pen Català, hi participen Enric Sòria, Dominique Maingueneau, Mercè Rius, Enric Bou i Dominque Keown.

Cantó es mostra convençuda que els participants descobriran als assistents altres facetes de l’assagista de Sueca. En este sentit, la presidenta de l’Acadèmia subratlla que “Fuster és l’intel·lectual de tots els que tenim el goig de compartir la mateixa llengua, perquè ell va abraçar, amb deler, la llengua i la cultura compartida per valencians, catalans i illencs.” La presidenta continua assenyalant que Fuster va ser capaç d’involucrar-se en “tots els aspectes de la vida literària i cultural que es donava a Catalunya” i que ho feu “sense complexos, perquè era ben conscient del seu pes com a escriptor i intel·lectual”.

Així mateix, emfasitza que l’Acadèmia celebra l’Any Fuster posant en relleu “eixa mirada de cultura compartida, i també la seua mirada lúcida i polièdrica”. “És més [insistix] la qualitat de l’obra de Fuster transcendix el nostre àmbit lingüístic, i per això estem traduint Fuster al castellà i l’anglés”. A més, subratlla la validesa del pensament de l’escriptor de Sueca: “Només hem de revisitar-lo i rellegir-lo per a adonar-nos de la seua vigència, trenta anys després de la seua mort i seixanta anys després de la publicació d’una de les seues obres més emblemàtiques: Nosaltres els valencians”.

La presidenta agraïx a Àngels Gregori, acadèmica i membre de la Comissió Escriptor de l’Any, Joan Fuster 2022, la seua implicació per fer possible estes ‘converses’ i “el seu interés a internacionalitzar la figura i el pensament de Joan Fuster”.