Nota de premsa Nota de premsa

Tornar

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua presenta hui l’Any dels Misteris Assumpcionistes Valencians a Elx

Imatge de la noticia
Elx, 1 de març
Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha inaugurat hui, en l’ermita de Sant Sebastià del Museu de la Festa, a Elx, l’Any dels Misteris Assumpcionistes, actes que se celebraran enguany en les ciutats d’Elx, València i Castelló, i que també arribaran a moltes altres poblacions del territori valencià.

Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha inaugurat hui, en l’ermita de Sant Sebastià del Museu de la Festa, a Elx, l’Any dels Misteris Assumpcionistes, actes que se celebraran enguany en les ciutats d’Elx, València i Castelló, i que també arribaran a moltes altres poblacions del territori valencià.

L’acte, que ha comptat amb la participació de l’alcalde d’Elx, el rector de la Universitat Miguel Hernández i el president del Patronat del Misteri d’Elx, ha consistit en la presentació de la imatge de l’Any dels Misteris, que partix de l’estudi iconogràfic sobre la Mare de Déu, i del programa a càrrec del comissari, el professor Hèctor Càmara.

“Enguany commemorem tres obres anònimes que ens recorden com d’important va ser el teatre durant el segle d’or de les Lletres Valencianes i, en especial, el de temàtica assumpcionista. Una d’estes obres, el Misteri d’Elx, és l’única mostra, a tot Europa, dels antics drames medievals”, ha explicat Càmara.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb esta iniciativa, posa de relleu la transcendència que la tradició, la religió, el teatre i la llengua han tingut al llarg dels segles, i com hui es conserven gràcies a la voluntat d’un poble. En paraules del president, Ramon Ferrer: “Elx és el millor exemple d’esta voluntat, i per això, des d’ací volem difondre el Misteri dedicant-li tot un any”.

Tant el rector de la Universitat Miguel Hernández, Jesús Pastor, com el president del Patronat del Misteri, Fernando García, i el mateix alcalde d’Elx, Carlos González, qui ha tancat la presentació, han destacat en les seues intervencions l’encert de la institució normativa del valencià de programar un any dedicat als Misteris Assumpcionistes.

Programació

El programa, com ha explicat Hèctor Càmara, constarà d’un extens ventall d’activitats dirigides tant a un públic ampli com a estudiosos i especialistes en la temàtica mariana. Hi haurà una exposició itinerant que viatjarà per tot el territori valencià. Elx, a més, comptarà amb una edició especial.

Igualment, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua publicarà una versió en valencià de la guia del Misteri d’Elx, edició que inclourà un vocabulari específic amb les paraules pròpies del drama, amb l’objectiu de facilitar una major comprensió de la representació als assistents.

Entre altres propostes, l’AVL reeditarà el còmic del Misteri d’Elx, publicat per la institució normativa el 2011, i, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Pola, s’imprimirà un retallable de la mangrana que serà distribuït de manera gratuïta per les escoles valencians.

També s’ha previst el disseny d’un cartell i d’un díptic amb els termes propis de la representació: personatges, espais, aparells aeris i símbols. Tots estos termes aniran acompanyats del dibuix corresponent. Així mateix, l’AVL farà donació de les seues publicacions a les biblioteques públiques d’Elx.

L’Any dels Misteris comptarà amb una jornada internacional sobre literatura de temàtica assumpcionista, que tindrà lloc a Castelló de la Plana, i també se celebrarà a Alacant i València un curs introductori sobre el Misteri d’Elx per a professors, tècnics i persones interessades.

Finalment, el programa de l’Any dels Misteris Assumpcionistes Valencians, presentat hui, es tanca amb el compromís manifestat pel president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua de celebrar una sessió plenària a la ciutat d’Elx, coincidint amb les representacions extraordinàries de la tardor del 2018.