Nota de premsa Nota de premsa

Tornar

L'AVL iniciarà en desembre la segona renovació d'acadèmics amb l'objectiu d'assolir la paritat

València, 19 de novembre del 2020

 

El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, ha avançat hui, en la inauguració del curs acadèmic 2020-2021 celebrat en el monestir de Sant Miquel dels Reis, que en desembre s’encetarà una nova fase de renovació dels membres de la institució, un terç dels 21 acadèmics, i que, en compliment de la llei aprovada per les Corts en 2017, “necessàriament seran 7 dones, fet que comportarà la paritat”.

 

 

Ferrer ha assegurat que “és una excel·lent notícia i una necessitat per a assolir la igualtat entre homes i dones en el si de l’Acadèmia” i ha afegit que, a l’acabar el procés de renovació dels actuals membres, “la pròxima composició acadèmica comptarà amb un mínim de 9 acadèmiques i un màxim de 11”. La paritat ha sigut també una demanda de col·lectius i estaments culturals de la societat valenciana.

El president de l’AVL ha aprofitat el seu discurs d’obertura del curs per a recordar la posició “categòrica” de la institució a favor del requisit lingüístic en la futura Llei de la Funció Pública, perquè “el requisit és una obligació i una necessitat si volem protegir el valencià, com així li ho hem manifestat al Govern i a la mateixa consellera Gabriela Bravo”. La cooficialitat ha de ser bidireccional, ha afirmat Ferrer.

Ramon Ferrer ha parlat de les relacions amb altres institucions de l’àmbit lingüístic amb les quals s’ha arribat a acords de col·laboració per a harmonitzar la norma en favor de la llengua compatida, acords que no impliquen “ni cessió d’autonomia, ni subordinació de competències lingüístiques”, al temps que ha lamentat la nul·la relació amb les entitats valencianistes “per falta de voluntat i diàleg”.

Abans, Veronica Cantó, secretària de l’AVL, ha repassat la memòria d’activitats dels últims 12 mesos, on ha posat de relleu l’entrada en funcionament de la seu electrònica i el portal del ciutadà, els més de 71 milions de consultes realitzades al Diccionari normatiu valencià, amb el seu reflex en el Portal Terminològic Valencià i en el Corpus Informatitzat del Valencià, dos ferramentes vinculades al DNV.

La memòria també enumera les relacions i col·laboracions amb institucions públiques i altres entitats culturals i cíviques valencianes enfocades al foment de la llengua o les diferents campanyes de promoció del valencià impulsades des de la institució. Igualment, Cantó ha destacat el treball de les diferents seccions i comissions, especialment amb motiu l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas.

La lliçó inaugural ha estat a càrrec del poeta i recentment guardonat amb el Premi de les Lletres Valencianes, Marc Granell i Rodríguez. Amb el títol ‘Poesia i llengua’, Granell ha fet un recorregut per la seua trajectòria literària iniciada fa més de cinc dècades. L’escriptor ha reivindicat la importància de la poesia per la seua capacitat intrínseca de ser “consol i llum quan més fosca se’ns fa la vida” en temps difícils com els actuals.

Finalment, el conseller d’Educació, Cultural i Esport, Vicent Marzà, ha tancat la inauguració del curs amb un missatge gravat en el qual ha valorat i recolzat el treball de la institució normativa, essencial per a la normalització de la llengua dels valencians i la seua pervivència.