Nota de premsa Nota de premsa

Tornar

Tir d’eixida del programa Lletres Compartides com un espai literari comú entre els diversos territoris de l'àmbit lingüístic

Imatge de la noticia
Barcelona, 7 de juliol de 2022
La Institució de les Lletres Catalanes, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Fundació Mallorca Literària i el Consell Insular de Menorca impulsen el programa amb la intenció d’anar-hi sumant la resta de territoris. L’objectiu de Lletres Compartides és donar la màxima projecció pública als escriptors de cada territori arreu de l’àmbit lingüístic
La Institució de les Lletres Catalanes, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Fundació Mallorca Literària i el Consell Insular de Menorca promouen el programa Lletres Compartides que té com a objectiu principal donar la màxima projecció pública als escriptors de les lletres catalanes per a acostar-los als lectors que encara no els han llegit. 
                                                                                                      
 
El projecte, que naix amb la intenció de sumar altres organismes en els pròxims mesos, també vol posar en relació els escriptors dels diferents territoris de parla catalana amb tot el sector de la creació i la promoció literàries dels altres territoris. És un projecte pensat a llarg termini que permetrà consolidar un espai literari comú.
 
Impulsar el coneixement de les lletres catalanes a través de sessions informatives, intercanvi d’autors i un club de lectura virtual
 
El programa està dividit en quatre blocs, pensats per a fomentar el coneixement i l’intercanvi d’autors dels diferents territoris. 
D’una banda, s’han preparat unes sessions informatives virtuals adreçades a personal bibliotecari, docents i altres mediadors del món literari per a parlar sobre diversos autors que, per circumstàncies diverses, no són tan coneguts a la resta de territoris de l’àrea lingüística. Els prescriptors que s’encarreguen d’estes sessions virtuals adreçades a personal de biblioteques, personal docent i programadors de festivals literaris, són per part de València, Anna Ballester; per part de Mallorca, Jaume C. Pons Alorda; per part de Menorca, Ismael Pelegrí, i per part de Catalunya, Anna Guitart.
 
La segona fase del projecte consistix en les visites d’autors d’uns territoris a altres amb una selecció d’entre els trenta autors de què s’haurà parlat en les sessions informatives. Es programaran activitats literàries a biblioteques, escoles i festivals i cadascun dels quatre territoris rebrà tres autors, de manera escalonada entre els mesos d’octubre i desembre. Gràcies a la col·laboració de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, els autors també podran relacionar-se amb autors locals. 
El tercer bloc del programa Lletres Compartides consistix en un club virtual de lectura adreçat a tots els estudiants universitaris de l’àrea lingüística que es desenvoluparà en col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats.
                                                                                                           
 
Finalment, el quart bloc és el de la comunicació del projecte: creació de dossiers amb fitxes de 30 autors, una pàgina web, càpsules de vídeo, difusió a les xarxes o les postals literàries són algunes de les accions que es duran a terme en esta primera fase del programa.
Conéixer els autors i establir lligams entre territoris i institucions.
 
Cada territori ha triat deu autors que sumen un total de trenta creadors on hi ha representats diferents estils i gèneres: poesia, literatura infantil i juvenil, novel·la, contes, etc. La informació sobre els autors es podrà consultar a la web a través dels dossiers informatius que s’han creat amb les dades més importants de cadascun d’ells. Una selecció d’este grup inicial tindrà programades activitats literàries a biblioteques, escoles i festivals i es mourà arreu del territori per donar-se a conéixer i establir lligams amb altres autors i institucions.