Notes de premsa Notes de premsa

L'AVL destaca la figura de Fuster com a assagista en la Universitat de València

12 de maig del 2017

La transcendència i la importància de l’assaig en l’obra de Joan Fuster ha quedat de manifest en la VI Jornada sobre Escriptors Valencians, dedicada enguany a este gènere literari i en homenatge a la figura del gran suecà, coincidint amb el vint-i-cinc aniversari del seu traspàs.

+INFO

L'AVL analitza a Barcelona l'acord de col·laboració amb el TERMCAT

9 de maig del 2017

Després de la primera trobada celebrada en el monestir de Sant Miquel dels Reis ara fa un any, hui ha tingut lloc en la seu del TERMCAT, a Barcelona, una reunió de seguiment de l’acord de col·laboració entre el Centre de Terminologia i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) firmat el 5 de maig del 2016.
 

+INFO

L’AVL recomana en la nova televisió un valencià pròxim per a guanyar la credibilitat dels usuaris

València, 28 d'abril del 2017

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua fa una aposta per utilitzar un valencià acostat a l’usuari de la llengua per tal de captar l’atenció dels futurs espectadors, seguint un model lingüístic basat en la normativa integradora de l’AVL, segons s’arreplega en un informe presentat hui per l’acadèmic Josep Palomero, com a representant de la institució en la Comissió per a l’Assessorament Lingüístic al Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació.

+INFO

L’AVL destinarà enguany 30.000 euros a la promoció del valencià en mitjans de comunicació locals i publicacions especialitzades

València, 6 de març del 2017

Prop de sis-cents mil euros ha destinat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua al foment del valencià en els mitjans de comunicació d’àmbit local o comarcal, emissores de ràdio i publicacions especialitzats des de l’any 2005, en què va començar la convocatòria anual d’estes subvencions. Amb esta finalitat, la institució, tal com ha aprovat el Ple, destinarà enguany trenta mil euros.

 

+INFO

L’AVL expressa la seua disposició a col·laborar amb la nova RTVV

València, 3 de març del 2017

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha aprovat hui una nova declaració institucional sobre la necessitat urgent d’un servici de ràdio i televisió públiques i de qualitat, alhora que oferix el seu assessorament per al model de llengua més adequat, després que ahir Les Corts ratificaren el nomenament de la periodista valenciana Empar Marco com a directora general de la futura RTVV.

+INFO

Curial e Güelfa

València, 28 de febrer del 2017

 ENYEGO D’ÀVALOS, AUTOR DE CURIAL E GÜELFA?

Abel Soler

Universitat de València

«...placidas excipit Aenicus / Musas hospitio libens. Et Phoebo... Davalus hospite / laetatur studium...»Francesco

+INFO

Ramon Ferrer apel•la a la unitat i al diàleg en la presa de possessió com a president de l’AVL

València, 20 de febrer

“L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha de mantindre la seua independència al marge de les interferències, preferències o conviccions polítiques, i esta independència l’ha de guiar pel camí del rigor filològic i acadèmic” ha pronunciat esta vesprada Ramon Ferrer, reelegit president de la institució normativa, en l’acte de la presa de possessió que ha tingut lloc en el Palau de la Generalitat, presidida per Ximo Puig.

+INFO

Ramon Ferrer ix elegit president de l'AVL

València, 3 de febrer del 2017

Ramon Ferrer continuarà cinc anys més al capdavant de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en obtindre la majoria absoluta dels vots dels acadèmics en el Ple celebrat este matí en el monestir de Sant Miquel dels Reis. L’altre candidat i fins ara vicepresident, Josep Palomero, ha rebut set volts i dos acadèmics més han votat en blanc. La resta de la Junta de Govern ha quedat formada per Joan Rafael Ramos (vicepresident), Verònica Cantó (secretària) i Immaculada Cerdà i Honorat Ros (vocals).

+INFO

Eleccions. Ferrer i Palomero opten a presidir l'AVL

València, 1 de febrer del 2017

Com ja va ocórrer el passat mes de desembre, Ramon Ferrer, president en funcions de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i el vicepresident, Josep Palomero, tornaran a disputar-se la Presidència de la institució normativa en el Ple convocat per a divendres pròxim, 3 de febrer, després que en aquella primera sessió cap dels candidats obtinguera la majoria absoluta en les tres votacions realitzades.

+INFO

L'art i la dona en l'obra de Llull centrarà la conferència de la professora Maribel Ripoll en La Nau

València, 20 de gener del 2017

La professora de la Universitat de les Illes Balears Maribel Ripoll, comissionada pel Govern balear per a la commemoració de l’Any Llull, participarà el pròxim dilluns, dia 23 de gener, a les 19 hores, en el Centre Cultural La Nau, dins de l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives amb una conferència sobre ‘El paper de la dona en la transmissió de l’Art de Ramon Llull’. La conferenciant serà presentada per la secretària de l'AVL, Verònica Cantó.

+INFO

Declaració sobre la competència lingüística del personal de l'Administració valenciana

València, 18 de gener del 2017

Declaració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua sobre la competència lingüística del personal de les administracions valencianes com a garantia dels drets lingüístics dels valencians

La Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’Ús i Ensenyament del Valencià, té com un dels objectius específics «fer efectiu els drets de tots els ciutadans a conéixer i usar el valencià» (article 1.2.a) i establix que «al territori de la Comunitat Valenciana, tots els ciutadans tenen el dret a adreçar-se i relacionar-se amb la Generalitat, [...] amb els ens locals i altres de caràcter públic en valencià» (article10). En tot cas, cal garantir que, en les actuacions administratives iniciades a instància de part i els expedients iniciats d’ofici, «les comunicacions i altres actuacions es faran en la llengua indicada pels interessats» (article 11). Per a fer-ho possible, «l’Administració adoptarà les mesures que calguen per impedir la discriminació de ciutadans o activitats pel fet d’usar qualsevol de les dues llengües oficials, així com per garantir l’ús normal, la promoció i el coneixement del valencià» (article 6).

+INFO

L'acadèmic Albert Hauf participa en La Nau, en els actes del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull

València, 13 de gener del 2017

El professor de la Universitat de València Albert Hauf, considerat un dels màxims investigadors sobre els clàssics del segle d’or valencià, i en l’actualitat membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, participarà el pròxim dilluns, a les 19 hores, en el Centre Cultural La Nau, dins de les activitats organitzades per l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives, amb una conferència titulada ‘Ramon Llull o les raons de la fe. Un projecte de diàleg intercultural'. La conferència s’inclou coincidint, precisament, amb la commemoració del 700 aniversari de la mort del teòleg, filòsof i literat mallorquí.

+INFO

Mónica Oltra inaugura demà en La Nau un cicle de conferències sobre dones i literatura, organitzat per la Universitat de València i l'AVL

València, 10 de gener

La Universitat de València, a través de la Unitat d’Igualtat, i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua iniciaran dimecres, dia 11, un nou cicle de conferències amb el títol ‘Dones i literatura’, a fi de posar en valor l’aportació de les dones al llarg de la història en camps com la literatura, l’educació, la ciència, l’art o el dret, entre altres disciplines, coincidint amb la prolongació dels actes al voltant de la figura de sor Isabel de Villena com a Escriptora de l’Any.

+INFO

Ferrer i Palomero no obtenen els vots necessaris per a aconseguir la Presidència de l'AVL

València, 23 de desembre del 2016

Cap dels dos candidats a la Presidència de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’actual president, Ramon Ferrer, i el vicepresident, Josep Palomero, han aconseguit hui, en el Ple celebrat en el monestir de Sant Miquel dels Reis, els onze vots necessaris dels membres de la institució normativa, després de les tres votacions consecutives previstes en el reglament electoral.

+INFO

L’AVL proclama les candidatures per a la nova Junta de Govern que s’elegirà este divendres

València, 21 de desembre del 2016

La Junta de Govern ha validat hui les candidatures presentades dins del termini establit, després de comprovar que reunixen els requisits i els avals necessaris per a accedir a algun dels càrrecs del futur òrgan de direcció, en el qual l’actual president, Ramon Ferrer, i el vicepresident, Josep Palomero, opten este divendres a la Presidència de la institució normativa del valencià.

+INFO

L'AVL ha aprovat la grafia València, però recomana la pronunciació amb e tancada

El Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha aprovat hui, per una àmplia majoria, l’informe previ presentat per la Secció d’Onomàstica sobre el topònim major del Cap i Casal, que considera “la grafia adequada des del punt de vista històric i lingüístic de València amb e oberta, encara que la pronunciació recomanada per als valencians és amb e tancada”.

+INFO

L'AVL lliura la Medalla d'Honor de la institució al filòleg castellonenc Germà Colón

Barcelona, 5 de desembre del 2016

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha lliurat hui la Medalla d’Honor de la institució al filòleg castellonenc Germà Colón, per les notables i nombroses aportacions a la filologia i “pel seu impagable treball en favor de la llengua comuna”, en paraules del president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer.

+INFO

L'AVL dedica enguany la Jornada de Portes Obertes a sor Isabel de Villena i als quinze anys de la institució

València, 24 de novembre del 2016

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua celebrarà este diumenge, 27 de novembre, una nova jornada de portes obertes en la seu del monestir de Sant Miquel dels Reis, com ja es va fer l’any passat, amb la finalitat de donar a conéixer la institució a la societat valenciana i especialment als usuaris de la llengua pròpia.

+INFO

L'AVL reunix en una jornada els principals mitjans de comunicació escrits i digitals en valencià

València, 18 de novembre del 2016

La presència del valencià en els mitjans de comunicació escrits i digitals ha experimentat un increment en els dos últims anys, però encara resulta insuficient per a arribar a una normalitat lingüística en l’ús de la llengua pròpia. Esta ha sigut una de les conclusions de la Jornada sobre Mitjans de Comunicació en Valencià, celebrada en la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, en la qual han participar directors, editors i redactors dels destacats diaris escrits i digitals de l’àmbit lingüístic.

+INFO

Rubén Trenzano destaca el paper de l'AVL en els plans de la Conselleria per a impulsar el valencià

4 de novembre del 2016

Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, ha manifestat hui en la seu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua la necessitat de fomentar espais de treball preferents amb l’AVL en la línia de millorar l’ús social de la llengua, i alhora emprendre accions immediates per a impulsar el valencià com a instrument de cohesió social.

+INFO